• Το καταφύγιο είναι πλήρως οργανωμένο;

Ναι. Στο Καταφύγιο υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης και παροχής γευμάτων/ ροφημάτων. Ο ξενώνας αποτελείται από 3 δωμάτια ( 3 κουκέτες στο καθένα).
Τα κρεβάτια είναι εξοπλισμένα με 2 σεντόνια, μαξιλάρι- μαξιλαροθήκη, κουβέρτες. Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικά τους λευκά είδη (2 σεντόνια, 1 μαξιλαροθήκη) και σκεπάσματα ή sleepingbags.
Στο εστιατόριο παρέχονται όλα τα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό) και ροφήματα.

 

 • Πόσο κοστίζει η διανυκτέρευση στην Κορομηλιά;

 Οι τιμές των διανυκτερεύσεων/ διημερεύτρων ορίζονται από την ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αναρρίχησης). Το κόστος διανυκτέρευσης είναι 18€ το άτομο και 13€ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων με την επίδειξη της σχετικής ταυτότητας. Τα διημέρευτρα (αφορούν όσους διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα αλλά χρησιμοποιούν τους χώρους του καταφυγίου ή σε περαστικούς που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων) ανέρχονται στο 20% επί της διανυκτέρευσης.
Παιδιά έως 13 ετών πληρώνουν 10€ για διανυκτέρευση.

 

 • Πώς κάνω κράτηση για διανυκτέρευση στο καταφύγιο;

 Για να κάνετε κράτηση χρειάζεται να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά (6942243349, 6981448978, info@koromiliarefuge.gr) ώστε να επιβεβαιώσετε την διαθεσιμότητα στην επιθυμητή ημερομηνία. Η κράτηση οριστικοποιείται με την προκαταβολή του κόστους διανυκτέρευσης σε τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, κράτηση μπορείτε να κάνετε μέσω της πλατφόρμας της booking.com.
Σε περίπτωση ακύρωσης δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. Μπορείτε να μεταφέρετε την κράτηση σε άλλη ημερομηνία.

 

 • Πότε είναι ανοικτό το καταφύγιο;

Το καταφύγιο είναι ανοικτό όλο το χρόνο. Λειτουργεί καθημερινά από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι ανοικτό κάθε σαββατοκύριακο, εκτός αν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης Δευτέρα- Παρασκευή για ομάδες άνω των 4 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.
Για οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα, προηγείται ανακοίνωση στα social media.

 

 • Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας του καταφυγίου;

Το εστιατόριο του καταφυγίου λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως τις 21:30 το βράδυ. Στις 22:30 το βράδυ το καταφύγιο κλείνει και επικρατεί κοινή ησυχία.

 

 • Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα παιδιά;

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες οφείλουν να συμμορφώνονται στους κανόνες λειτουργίας και καθαριότητας του καταφυγίου. Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί παιδικό πάρκο στον ξενώνα (κατόπιν πρότερης συνεννόησης). Στον χώρο υπάρχει και παιδικό κάθισμα φαγητού.

 

 • Επιτρέπονται τα κατοικίδια εντός ή εκτός του καταφυγίου;

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ο.Ο.Α., τα κατοικίδια απαγορεύονται εντός των καταφυγίων για λόγους υγιεινής και καθαριότητας καθώς οι χώροι είναι κοινόχρηστοι.
Εκτός του καταφυγίου την αποκλειστική ευθύνη για διαμονή του ζώου αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες. Στο πίσω μέρος του καταφυγίου υπάρχουν 3 σπιτάκια για τους μικρούς φίλους. Στη βεράντα τα κατοικίδια πρέπει να είναι περιορισμένα δίπλα στον ιδιοκτήτη τους.

 

 • Πως μπορώ να έρθω στο καταφύγιο;

Στο καταφύγιο της Κορομηλιάς μπορείτε να φτάσετε οδικώς από το χωριό Δίον με κατεύθυνση προς Όλυμπο και το εκκλησάκι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Από εκεί ακολουθείτε δασικό δρόμο για περίπου 9 χλμ που σας οδηγεί στο πάρκινγκ του καταφυγίου. Πεζοπορικά, μπορείτε να φτάσετε στην Κορομηλιά ακολουθώντας σηματοδοτημένα μονοπάτια από α) το εκκλησάκι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Δίον), β) από τον Αγ. Βασίλειο (Καρίτσα), γ) από το καταφύγιο Δ. Μπουντόλας ( Λιτόχωρο), δ) από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, ε) από το μονοπάτι της Ράχης («αρχαίο μονοπάτι»).

 

 • Πως μπορώ να πάω στον καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου (Ρέμα Ορλιά);

Στον Κόκκινο Βράχο μπορείτε να φτάσετε ΜΟΝΟ πεζοπορώντας. Μπορείτε να ξεκινήσετε είτε από την Κορομηλιά είτε από το εκκλησάκι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Πεζοπορείτε σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι. Ο καταρράκτης βρίσκεται στα μέσα περίπου της συνολικής διαδρομής (περίπου 2,2 χλμ πεζοπορίας σε μονοπάτι με κλίσεις). Πρέπει να έχετε κατάλληλα παπούτσια και νερό.

 

 • Τι περιλαμβάνει η κουζίνα του καταφυγίου;

 Στο καταφύγιο προσφέρονται όλα τα γεύματα. Το φαγητό παρασκευάζεται καθημερινά με φρέσκες πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς. Υπάρχουν επιλογές μεικτής διατροφής, vegan, gluten-free. Τα φαγητά είναι μαγειρευτά. Δεν σερβίρονται ψητά ή κρέατα της ώρας.

 

 • Υπάρχει ρεύμα στο καταφύγιο;

 Ο Όλυμπος προστατεύεται από ιδιαίτερα αυστηρά νομικά πλαίσια τα οποία μεταξύ άλλων δεν επιτρέπουν τις μόνιμες πηγές ενέργειας και υδροδότησης . Η παροχή ρεύματος εξασφαλίζεται με γεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελς. Τα καταφύγια στον Όλυμπο στις περισσότερες περιπτώσεις υδροδοτούνται χάρη στη συλλογή βρόχινων νερών και χιονιού. Η Κορομηλιά υδροδοτείται από πηγή η οποία ανάλογα με την εποχή μπορεί να στερέψει.
Ως εκ τούτου, η χρήση ρεύματος και νερού οφείλει να γίνεται με σύνεση και οικονομία.

 

 • Covid-19

Το καταφύγιο της Κορομηλιάς λειτουργεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας όπως ορίζονται από τους αρμόδιους.
Η χρήση μάσκας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στους εσωτερικούς χώρους. Τα τραπεζοκαθίσματα απολυμαίνονται μετά από την χρήση. Στον ξενώνα τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ όσων διανυκτερεύουν.
Το κάθε δωμάτιο του ξενώνα απολυμαίνετε μετά την χρήση κατά τα προβλεπόμενα ή παραμένει σφραγισμένο για 72 ώρες μετά την χρήση.

 

 • Υπάρχουν άλλοι κανόνες λειτουργίας;

‘Όλοι οι κανόνες λειτουργίας των καταφυγίων σχετίζονται με τις ιδιάζουσες συνθήκες (έλλειψη μόνιμης πηγής ρεύματος/ νερού, κοινόχρηστοι χώροι) και την ανάγκη καθαριότητας και υγιεινής. Στους εσωτερικούς χώρους απαγορεύονται τα παπούτσια, στην είσοδο μπορείτε να βρείτε παντόφλες αν δεν έχετε τις δικές σας. Στο εστιατόριο και τον ξενώνα απαγορεύονται τα προσωπικά σνακς, υπάρχουν ιδανικά σημεία για πικ-νικ τα οποία μπορούμε να σας υποδείξουμε.